maanantai 28. marraskuuta 2016

Vauvan sukista asiaa

Vauvojen sukat tuntuu olevan monelle todella iso kysymysmerkki. Itselleni myös. Varsinkin silloin, kun omia lapsia ei vielä ollut, oli todella vaikea hahmottaa vauvan jalkaa ja sitä millaiset sukat oikeasti olisivat hyvät. Niinkuin olen aiemmin kertonut, olen ostanut muualta vauvallemme sukkia myös ja itse tehnyt niitä, samoin olemme saaneet muutamat sukat. 
Näiden sukkien myötä olen oppinut huomaamaan mikä malli toimii meillä ja mikä ei. 

Samoin niistä vauvojen sukkien materiaaleista käydään tasaisin väliajoin keskusteluja. Osa vannoo niissäkin viimeiseen asti tavallisten sukkalankojen nimeen, kuten novitan 7veljestä tai novitan nalle. Toiset taas peräänkuuluttavat, että sukkien on oltava ehdottomasti merinovillaa tai alpakkaa. Jotain mahdollisimman pehmeää siis. Ja osa taas on ehdoton, että vauvan sukkien on oltava mahdollisimman ohuesta langasta, esimerkiksi regian 4-säikeisestä langasta tehtyä. Ja toiset taas sanovat, että ohuet sukat eivät lämmitä, joten tekevät mahdollisimman paksusta langasta, esimerkiksi regian 8-säikeisestä langasta vauvan sukat.

Niin tai näin, yhtä monta mielipidettä tuntuu olevan kuin on tekijöitä ja käyttäjiä.
Itse olen ensisijaisesti kiinnittänyt huomiota, että sukassa täytyy oikeasti olla tarpeeksi pitkä varsi. Mielummin jopa liian pitkä kuin lyhyt. Monesti näkee junasukistakin tehtyjä muunnoksia, joissa on vartta lyhennetty. Meillä ei sellaiset toimisi lainkaan. 
Käytännössä olen huomannut myös, että monissa ohjeissa ohjeistetaan tekemään kantapäästä liian lyhyt. Tai meidän vauvalla ei ainakaan ole toimineet nuo normaalit ohjeet.Meidän pojalle olenkin tehnyt nyt vallan kantapään samalla tavalla kuin aikuisille eli sama määrä kerroksia, kuin silmukoitakin on kantapäässä. Teen vallan vahvennettua kantapäätä vauvojenkin sukkiin, koska se tulee suoraan selkärangasta ja siinä mallissa ainakin tämä kerrosmäärä toimii meillä.
Ja se langan materiaali.. Meillä on toiminut oikeasti kaikki villalangat, eli niin ne 7veikasta tehdyt kuin merinosta. Ja meillä on pidetty sukkia paljaassa jalassakin eikä ole ollut ongelmaa vaikka on tehty näistä karheammista langoista. 
Mutta vauvat ovat erilaisia. Se mikä toimii meillä, ei todellakaan välttämättä toimi muilla. Eli jos neulotte toisten vauvoille sukkia tai mitä tahansa, muistakaa mainita lanka ja että se voi olla karheampaa tai pehmeämpää, kuin mihin aikuiset ovat tottuneet. Silloin sukkien saajatkin tietävät miten toimia niiden kanssa: voiko ne laittaa herkkäihoiselle lapselle suoraan iholle vai ei.
Niin ja se malli mitä tehdä vauvojen sukkiin. Moni vannoo vain ja ainoastaan junasukkien nimeen ja pakko myöntää, onhan se hyvä malli. Käytännössä kuitenkin meillä on ainakin toiminut tosiaan kaikki mallit missä on tarpeeksi pitkä varsi. Eli taivas vain on rajana, kun vauvoille sukkia tekee. Ei tarvitse tyytyä siihen junasukkaan tai siihen yhteen hyvään lankaan. Suosittelen kuitenkin, että kun vauvoille teette sukkia niin käyttäkää sitä villalankaa. Joillain vauvoillahan toimii myös keinokuidusta tehdyt sukat jne mutta varmemmin sukat tulee käyttöön jos ne on tehty villasta. 
Kokeilin meillä fleesepeittoa pojan ollessa pieni ja vaikka peitto ei suoraan edes koskenut ihoon vaan oli käytännössä kehdon reunojen päällä, oli poika hetken päästä aivan hiestä märkä. Villapeiton kanssa näin ei ole käynyt koskaan.

Aiempaa pohdintaa vauvojen sukista löytyy lyhyesti täältä: klik

Tässä aiempi bloggaus saaduista sukista, joissa oli todella hyvä varsi pojan ollessa pienempi. Nythän, kun hän on alkanut olemaan vielä aktiivisempi liikkeiden suhteen, ei näissäkään ole tarpeeksi pitkä varsi. Pitkään nämäkin olivat kuitenkin juuri täydelliset. Klik

Tässä joitain saamiamme sukkia, jotka ovat osa olleet jo muiden lapsilla käytössä ja osa ollut taas aivan uusia, kun olemme saaneet ne. Nämä ovat meillä toimineet sen pienen hetken mitä mahtuivat. Nuo pörrösukat menisivät vielä, mutta nyt kun meillä revitään sukkia jalasta ja tungetaan suuhun, tuo pörrölanka kammottaa.. Ja näissä kaikissa tosiaan on tuo varsi jo liian lyhyt, eli lapsi saa helposti potkittua/otettua sukat jalasta irti.


Nämä ostin ajatuksella, että pysyvät ainakin jalassa noilla nauhoilla. Eipä pysyneet ja sukat itsessäänkin ovat oudon malliset. Tuo valkoinen läppä mikä on varpaiden päällä on todella oudon mallinen ja jäi törröttämään, kun nämä laittoi toiselle jalkaan. Niin söpöt, kuin tälläiset tennarit ovatkin niin meillä tämä malli ei toisaan pääsyt jatkoon..


Näistä tosiaan yhdetkään eivät ole minun tekemäni, mutta lupasin blogin facebook-sivulla jakaa näitä huomioitani vauvojen sukista joten tässäpä tämä postaus. Myöhemmin sitten esittelyssä minun omia neuleita.

perjantai 4. marraskuuta 2016

Jules sukat

Jules on mallina jotenkin sellainen, että olen tykästynyt. Malli sopii niin miehelle kuin naiselle ja on kiva tehdä. Sopivan helppo, että voi katsoa telkkaria samalla kun neuloo tai neuloa kävellessä. Tai siis neuloa kävellessä jos ei ole vaunuilemassa. Tarvitsisi itseasiassa totutella kantoreppuun ja kokeilla saako siinä samalla neulottua.. Nyt varsinkin, kun neulomisaikaa on hyvin hyvin rajallinen määrä, saisi siinä ehkä samalla tehtyä useampaa asiaa yhtä aikaa. Mutta niin, jules on mallina kuitenkin myös sellainen, että tapahtuu sopivasti jolloin neule ei ole tylsä kuitenkaan.

Jules sukat
Lanka: Novita 7veljestä
Puikot: 3,5mm
Koko: 39
Paino: 125g
Ohje: 
1kerros: Nosta 1 silmukka neulomatta, neulo 3 silmukkaa oikein.
2kerros: Neulo kaikki silmukat oikein.
3kerros: Nosta 1 silmukka neulomatta, neulo 3 silmukkaa oikein.
4kerros: Neulo kaikki silmukat oikein.
5-6kerros: Neulo 1 silmukka oikein, 3 silmukkaa nurin.

Toista kerroksia haluamasi määrä.